Mama’s chocolade taart

IMG_8955.JPG

Ik wou voor Pasen graag een taart maken en niet zomaar een taart. Maar dé chocolade taart die voor elke verjaardag in mijn huis werd/word gemaakt. Vroeger zat ik altijd helemaal onder de chocola en at ik met iedereen die binnen kwam een stukje mee. Daarnaast mocht ik tijdens het maken van de taart altijd de lege bak met beslag uitlikken. De eerste bak was voor mijn zus en de tweede voor mij. Het was dan ook niet raar dat ik deze dagen met buikpijn rond liep, maar ik liet mij niet kennen en nam gezellig nog een stukje met mijn neefje mee. 

Laten we maar meteen beginnen met de ingrediënten van de taart zelf. Er komt nog een chocolade glazuur overheen maar daar kom ik straks bij. IMG_8869.JPG

Ingrediënten:

– 250 gram chocolade (ik heb de helft puur en de helft melk maar doe dit op smaak)

– 200 gram boter

– 8 eieren

– 300 gram suiker

– 100 gram bloem

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vet als eerst de schaal of cake-vorm in, ik heb dat gedaan met wat boter maar als je een ‘non-stick spray’ hebt is dat ook prima. Dan ga je de chocolade au-bain marie smelten. Dat betekend dat je een pan en een hittebestendige bak nodig hebt. Zorg dat de bak in de pan past, maar hij mag niet de bodem van de pan raken. Hij moet er in kunnen hangen.

IMG_8877.JPG

Doe een laagje water in de pan en zet de bak er dan in. IMG_8875.JPG

Hierna doe je de chocolade in de bovenste pak en dit moet je roeren tot het gesmolten is. Het is belangrijk dat je blijft roeren, anders brand de chocolade aan. IMG_8882.JPGIMG_8887.JPG

Als het water in de pan gaat koken zet je je fornuis zo laag mogelijk en blijf door roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is. Als de chocolade helemaal gesmolten is doe je de boter er bij.

IMG_8890.JPG

Meng de boter er doorheen en als alles gesmolten is haal je de pan van het vuur. Terwijl dit mengsel afkoelt gaan we door met de andere ingrediënten. Je doet de eieren en suiker in een bak en meng dit goed. IMG_8897.JPG

Als dit is gemengd doe je de bloem er bij. IMG_8898.JPG

Het chocolade mengsel zou nu wel afgekoeld moeten zijn, maar als dat niet zo is wacht dan even. Anders krijg je straks een gebakken ei in plaats van beslag. Doe het afgekoelde mengsel in de bak en spatel het door elkaar. Als dit door elkaar zit kan je het beslag in je cakevorm of schaal doen.

IMG_8907.JPG

Dit gaat de over in voor zo’n 50 minuten. Steek na 40/50 minuten een satéprikker in de taart, als deze er droog uit komt is de taart goed. Je moet dit goed in de gaten houden, de taart is uit zichzelf best wel nat dus het is niet erg als er een beetje beslag op je satéprikker zit. Maar als de bovenkant van de taart begint te breken en een beetje zwart word moet je hem er uit halen.

IMG_8908.JPG

Terwijl de taart in de oven staat kan je het glazuur gaan maken.

IMG_8925.JPG

Ingrediënten glazuur:

– 100 gram chocolade (ik heb iets meer melk- dan pure chocolade gebruikt)

– 80 gram  koffiemelk

– 20 gram boter

– smarties of andere taartdecoraties (de taart is ook heel lekker zonder hoor!)

Voor het glazuur ga je de chocolade ook au-bain marie smelten. Je kunt gewoon dezelfde pan en bak gebruiken. Alhoewel ik de bak wel had afgewassen voordat ik met het glazuur begon. Je doet weer een laagje water in de pan en dan zet je de bak met chocolade daarboven op. Als de chocolade is gesmolten en het fornuis laag staat doe je de koffieroom erbij. Omdat de koffiemelk vrij koud is in vergelijking met de chocolade gaat dit klonteren. Roer gewoon door tot het weer egaal is. IMG_8926.JPG

Als dit er doorheen zit doe je de boter er bij en roer je dit ook goed door.

IMG_8929.JPG

Daarna haal je de pan weer van het fornuis af en laat je het glazuur afkoelen. Hierdoor word het glazuur dikker en blijft het beter op de taart zitten.

De taart is inmiddels al een tijdje uit de oven en laat deze eerst afkoelen. Pas toen mijn taart helemaal afgekoeld was haalde ik hem uit de vorm. Met wat moeite en hulp van mijn moeder hebben we de taart uit de vorm gekregen en op een mooi bord gelegd.

IMG_8931.JPGIMG_8939.JPG

Als je goed bent in taarten decoreren is dit jou moment om te shinen, maar ik heb gewoon maar wat gedaan. Je doet je glazuur op de taart en versier hem zoals je dat wilt (of niet). IMG_8943.JPGIMG_8953IMG_8958IMG_8959

Dat was het weer!

Laat me weten of je hem ook een keer gaat maken en een fijne Pasen!

Liefs,

Janice

3 gedachtes over “Mama’s chocolade taart

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s