Art 2017

 

2018-01-07 05.48.08 1.jpgGelukkig nieuw jaar dames en heren. Ik hoop dat jullie een fijne kerst hebben gehad, een geweldige jaarwisseling and all that. Ik heb het zelf erg leuk gehad. Misschien ergens wat te veel gegeten, maar vooral veel gelachen en het naar mijn zin gehad. Ik wil dit jaar zo veel mogelijk creatieve dingen doen. Ik wil meer schrijven, meer fotograferen, meer tekenen en misschien zelfs meer schilderen. Dit zijn de dingen die ik leuk vind om te doen en daarom wil ik mijzelf er toe brengen om ze meer te doen.

Nu wil ik jullie mijn creaties van vorig jaar laten zien. (Wees gerust, ik laat ze niet allemaal zien, maar ik wil mijn favorieten wel even langs laten komen.)

Ik ga alleen tekeningen uit één schetsboek laten zien, omdat ik deze het meest heb gebruikt dit jaar en mijn progressie in het tekenen van gezichten hierin goed te zien is.

Ik begon in dit schetsboek in april 2017. Daarvoor tekende ik vooral op losse blaadjes. De eerste paar bladzijden van het schetsboek zijn vooral gemaakt met verf en plaatjes.

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Deze heb ik gemaakt nadat ik op Google 70s en 80s foto’s had opgezocht. Ik had een aantal foto’s uitgeprint en doordat de inkt van mijn printer een beetje op was kwamen de kleuren er groenig uit i.p.v. zwart-wit. Met zwarte verf heb ik de stipjes gezet en met waterverf en een rietje heb ik de omranding gedaan. (02-04)

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Dit is er nog zo een, dit was een foto van een metro met het metrostation op de achtergrond. Ik heb het metrostation dat te zien was door het raam weggeknipt en er een explosie van kleuren voor in de plaats geplakt. De foto van de tak komt van een foto die ik had uitgeprint voor tekenles op school, ik had hem daar niet nodig en heb hem dus hier gebruikt. Met de verf wilde ik experimenteren met verschillende diktes en ondanks dat het een tijdje duurde voordat de grote klodders verf opgedroogd waren vind ik het een leuk effect hebben. Het doet me een beetje denken aan een zee, een rode weliswaar. (02-04)

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Vanaf mei begon ik gezichten te tekenen, mijn eerste poging was Harry Styles. Dit is overigens ook het eerste gezicht dat ik na heb getekend zonder een volledig rooster te gebruiken. De proporties kloppen daarom ook niet helemaal, maar voor een eerste poging was ik er erg trots op. Hierna heb ik nooit meer een rooster gebruikt om iemand na te tekenen. (21-05)

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

Dit is de eerste tekening waarbij ik andere kleuren dan bruin en lichtroze in het gezicht heb verwerkt. Na lang naar de foto te hebben gestaard kwam ik erachter dat er ook grijs in een gezicht te zien is. Door het gebruiken van niet alleen de standaard ‘huidskleur’ potloden kwam het gezicht een stuk meer tot leven en ik ben tot nu toe nog steeds het meest trots op deze tekening. Niet per se omdat ik hem het mooiste vindt, maar omdat er in vergelijking met de tekeningen die ik ervoor heb gemaakt heel goed in is te zien dat ik vooruitgang in techniek heb gemaakt. (30-06)

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

De challenge in deze tekening waren without a doubt de handen. Op één of andere manier zien handen er bij mij altijd te groot of te klein uit, zelfs als ze de juiste grote hebben. Daarnaast zien knokkels eruit als gekke ver uitstekende botten- wat ze in feite trouwens ook zijn. Ik kies de laatste tijd zonder erbij na te denken foto’s met handen in het gezicht om na te tekenen en ik kan je vertellen dat het echt niet altijd een pretje is om zo veel te moeten gummen. Deze handen zijn overigens wel gelukt, al zien ze er wat groot uit. (07-07)

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with  preset

Ik wilde deze tekening vooral laten zien omdat dit de eerste is met waterverf en potloden. De waterverf zit weliswaar op de achtergrond in simpele spetters, maar ik wil dit jaar meer focus op de achtergronden en kleding leggen, niet alleen op het gezicht. De verfspetters in deze tekening heb ik gebruikt omdat ik meer nadruk wilde leggen op de sproeten van de jongen- en stiekem ook een beetje omdat het hoofd zo raar afgesneden is en ik er de aandacht vanaf wilde halen. (17-07)

2018-01-07-06-36-26-1.jpgProcessed with VSCO with a6 preset

Bea Miller, er moest hoe dan ook een Jacob Whitesides, Shawn Mendes of Bea Miller tussen. Ik heb deze gekozen omdat ik allereerst voornamelijk Bea Miller teken en omdat ik hier vrij veel aandacht heb besteed aan de kleding. Ook is de hand hier goed gelukt en heb ik voor het eerst een bril getekend. (30-07)

2018-01-07 07.08.51 1.jpg2018-01-07 07.13.29 1.jpg

Deze tekening is één van mijn favorieten, ook al heb ik heb gemaakt met het idee om een volledig gezicht te tekenen. Het lukte maar niet om het volledige profiel van de foto na te tekenen. Na een tijdje besloot ik dan ook te stoppen met proberen en misschien ben ik nu zelfs wel blijer met het eindresultaat dan dat ik was geweest als ik het volledige gezicht had gemaakt. (10-09)

2018-01-07 07.17.52 1.jpg

(Ik ben om een of andere reden vergeten een foto van de datum te maken exuse moi) De originele foto van deze jongen had een stuk meer blauw en paars licht op zijn gezicht schijnen. Het was heel moeilijk om dit te proberen na te maken. Op de foto hier zie je het niet heel goed, maar ik heb aardig wat blauw gebruikt om het licht na te bootsen. Naar mijn mening is dat ook aardig goed gelukt. Het gele licht dat wel goed te zien is op de foto was ook iets nieuws. Ik had nog nooit eerder zulk duidelijk licht gebruikt in een tekening, maar het was wel heel leuk om te doen. (17-12)

Processed with VSCO with a6 presetProcessed with VSCO with a6 preset

En dan de laatste tekening, gemaakt op de laatste dag van het jaar. Met de houtskoolpotloden die ik van mijn moeder voor kerst heb gekregen. Het is zeer moeilijk om met houtskoolpotloden te tekenen (al verwacht ik dat gewoon houtskool een stuk moeilijker is). Ik probeerde in het begin erg op details te letten, maar ik zag al vrij snel in dat dat niet ging werken. Het moeilijkste was misschien nog wel dat ik maar één kleur had. Het is moeilijk om sommige dingen vorm te geven als dezelfde kleur ernaast word gebruikt. Maar ik heb het geprobeerd en ik ga het zeker nog vaker proberen. Het is heel leuk om verschillende materialen te gebruiken en ik wil ergens dit jaar ook verf eens uitproberen. (31-12)

Voor de tekeningen met normaal potlood heb ik HB potloden van de HEMA gebruikt.

Voor de tekeningen met kleur heb ik Stabilo CarbOthello pastel potloden gebruikt.

Voor de houtskool tekening heb ik Derwent Charcoal pencils gebruikt.

Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Janice

 

 

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s